Omgeving

Ter Apel is het grootste dorp in de gemeente Westerwolde en ligt in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen. Het dorp ligt bij de Ruiten Aa, een beek in Oost-Groningen, waarvan het dal samen met de Ter Apelerbossen hoort bij de Ecologische Hoofdstructuur.

Ten noorden van Ter Apel bevindt zich het natuurgebied het Sellingerveld. De vroegere heidevelden van het Sellingerveld zijn in de jaren dertig ontgonnen in het kader van de werkverschaffing. Deze zijn omgezet in landbouwgrond en bossen die in beheer zijn gekomen bij Staatsbosbeheer. Deze bossen vormen de huidige Sellinger Bossen, een natuurgebied dat voornamelijk bestaat uit bossen, akkers en het beekdal van de Ruiten Aa. In het gebied liggen ook drie grote zandplassen die in de loop der jaren zijn ontstaan door zandwinning. De plassen hebben nu deels een recreatiefunctie. 

Meer noordelijker ligt het vestingdorp Bourtange. De vesting is tegenwoordig een toeristische attractie van betekenis. Naast de op de hoornwerken na volledig gereconstrueerde vestingwerken vindt de bezoeker er diverse bezienswaardigheden: een Marktplein met eeuwenoude lindebomen, vijf musea, winkels en restaurants, een historisch hotel en een trouwzaal in het voormalige kruithuis. Daarnaast is de vestingmolen herbouwd en is de rosmolen gereconstrueerd. In het zomerseizoen worden er historische evenementen in de vesting georganiseerd, waaronder het grootste reënactmentevenement van Nederland: de Slag om Bourtange.

De Ter Apelerbossen bevinden zich aan de oostelijke zijde van Ter Apel. Deze bossen behoren tot de oudste van Groningen en worden zo nu en dan afgewisseld door open veldjes, weilanden en verwilderde akkers met een verscheidenheid aan kleurrijke bloemen. In dit gebied staat ook het uit de 15e eeuw daterende en voormalig klooster Ter Apel. Het klooster is tot op heden een ontmoetingsplaats gebleven. Voor kunst- en cultuurliefhebbers vanwege de oude en nieuwe architectuur en de permanente en wisselende exposities en voor natuurgenieters vanwege de bosrijke landelijke ligging.

Kenmerken landschap: bos, rivieren en beekdalen, heidelandschap, weidegebied en akkerland.